Project U-SAVE met Group Ceyssens als partner

U-SAVE

Een slimmer Europa

Slimme Ramen: energiebesparing in winter en zomer

De gebouwde omgeving veroorzaakt een aanzienlijk deel van het wereldwijde energieverbruik en de CO2-uitstoot, met stijgende temperaturen die leiden tot toenemende hittestress. Het gebruik van airconditioningunits neemt toe, wat het energieverbruik verder verhoogt. Huidige isolatiestrategieën verminderen weliswaar de warmtevraag, maar hebben geen effect op de groeiende koelbehoefte.

U-SAVE richt zich op het ontwikkelen van slimme ramen met een thermochroom glas dat zich aanpast aan seizoensveranderingen, waarmee niet alleen de verwarmingsbehoefte in de winter wordt verminderd, maar ook de koelvraag in de zomer. Dit slimme raam, opgeschaald tot 1 m², wordt geïntegreerd in een kantoorgebouw op de Brightlands Chemelot Campus en in het testgebouw ‘SolarBEAT’ van TNO op de campus van de TU Eindhoven. Ook slimme raamkozijnen met een hoge isolatiewaarde worden geproduceerd. Hierbij wordt gekeken naar innovatieve ontwerpen om zowel duurzaamheid als functionaliteit te maximaliseren. Parallel hieraan wordt binnen U-SAVE gewerkt aan een adaptief zonweringsysteem met semi-transparante lamellen, behandeld met hetzelfde thermochrome materiaal. Dit systeem past zich dynamisch aan de behoeften van het gebouw. Ook deze innovatie krijgt een plaats op de Brightlands Chemelot Campus, in een testgebouw van Zuyd Hogeschool.

Deze ontwikkelingen vormen niet alleen een technologische doorbraak maar bieden ook aanzienlijke economische voordelen. U-SAVE streeft niet alleen naar energiebesparing tot 33% bovenop de huidige normen, maar ook naar een jaarlijkse CO2-reductie met een potentieel van miljoenen tonnen.