Less is more! Hoe lager de U-waarde van je ramen en deuren, hoe beter.

Of je nu bouwt of verbouwt, je nieuwe ramen en deuren moeten steeds voldoen aan de energie-eisen die zijn vastgelegd in de EPB-normen. Voor ramen en deuren is het de U-waarde die uitdrukt hoe goed - of minder goed - de isolatiewaarde is. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte er via je ramen en deuren naar buiten verdwijnt. M.a.w. hoe lager de U-waarde, hoe lager ook je energierekening zal zijn!
 

Hoe zit die U-waarde nu precies in mekaar?

De U-waarde wordt zowel bepaald door je beglazing als door je frames. Er zijn maar liefst vijf waarden die samen de energieprestaties van je ramen en deuren uitdrukken. We zetten ze graag even op een rij:

 • De Ug-waarde: de 'g' staat voor glas; dit getal drukt de isolatiewaarde van je beglazing uit. Dit getal mag maximaal 1,1 bedragen.
   
 • De Up-waarde: de 'p' staat voor paneel; dit getal drukt de isolatiewaarde van de (eventuele) aluminiumpanelen (SWP) in je deuren uit.
   
 •  De Uf-waarde: de 'f' staat voor frame; dit getal drukt de isolatiewaarde van je raamprofielen (frames) uit.
   
 • De Uw-waarde: de 'w' staat voor window; dit getal drukt de isolatiewaarde van het volledige raam uit. Dit getal mag maximaal 1,5 bedragen voor een volledig raam en 2 voor een volledige deur.
   
 • De Psi-waarde: dit is de isolatiewaarde van de afstandshouders (warm-edge kunststof afstandhouders) of spacers tussen je glasplaten. Group Ceyssens werkt steeds met superspacers die een positieve invloed hebben op de isolatiewaarde van je beglazing.


De aluminium ramen en deuren van Group Ceyssens en ook onze architecturale Minimalistic Windows scoren een gemiddelde Uw-waarde van 1.5W/m²K met dubbele beglazing. Met triple beglazing halen we zelfs tot 0.8W/m²K, goed voor je energierekening en ideaal voor bijvoorbeeld BEN-woningen.
Let wel op, dit zijn de EPB-normen die in Vlaanderen van kracht zijn. In Brussel en Wallonië kunnen deze normen anders zijn.
 

Waarom werken we met aluminium profielen?

Aluminium is in de eerste plaats een duurzaam, recycleerbaar materiaal dat niet roest en een zeer lange levensduur kent. Aluminium ramen en deuren vragen bijzonder weinig onderhoud en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Bovendien is aluminium een sterk materiaal waardoor het stijlvolle, slanke raamprofielen mogelijk maakt. Ook voor grote raamoppervlaktes is dit ideaal.

Heb je nog vragen over de U-waarde van je ramen en deuren, aarzel dan niet om een specialist van de Group Ceyssens te contacteren.