Gooi je dure energie niet door ramen en deuren naar buiten!

Je raampartijen hebben een grote invloed op de warmteverliezen van je woning en dus op je energiefactuur. Glas isoleert nu eenmaal minder goed dan een goed geïsoleerde muur. Het warmteverlies van een raam, de warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde van je raampartij.

Maar let op, de warmteverliezen worden niet enkel veroorzaakt door het glas, maar ook door de kwaliteit van je profielen. Het geheel moet perfect lucht- en waterdicht zijn om een goede thermische buffer te kunnen vormen.

We nemen zowel de verschillende glassoorten als de profielen even onder de loep.

Welke kwaliteit glas moet ik kiezen?

Vele jaren was dubbel glas, in de volksmond ook wel eens ‘thermopane’ genoemd de standaard voor woningbouw. En die keuze voor dubbelglas was destijds trouwens heel terecht want de U-waarde van enkel glas schommelt rond de 5,8 terwijl deze waarde voor dubbel glas slechts 2,9 bedraagt.
Wat betekent dit nu concreet? Stel dat de buitentemperatuur 0°C bedraagt en de binnentemperatuur van je woning 20°C dan zal enkel glas aan de binnenzijde een temperatuur hebben van amper 5,6°C. Heb je dubbel glas dan zal die temperatuur in dezelfde omstandigheden stijgen tot 12,8°C. Meteen een heel verschil!

Maar vandaag zijn er meer energiezuinige oplossingen dan het klassieke dubbel glas. Voor hoogrendementsbeglazing wordt er gewerkt met een extra coating op het glas en vult men de ruimte tussen de glasbladen op met een edelgasmix, namelijk Argon. Door deze twee ingrepen daalt de U-waarde tot 1,0 en stijgt de temperatuur aan de binnenzijde van het glas tot ongeveer 17,5°C. Kies je voor superisolerend driedubbel glas, dan scoor je een U-waarde van slechts 0,6 en zal de temperatuur aan de binnenzijde18,5°C bedragen. Dat is meer dan drie keer zo hoog dan bij enkel glas en daardoor is dit de perfecte keuze voor BEN-woningen en passiefhuizen. Hierbij staat ‘BEN’ voor Bijna Energie Neutraal.

Als je kiest voor hoogrendementsbeglazing zal je energiefactuur meteen fors dalen.
Per m2 enkel glas dat je vervangt door hoogrendementsglas, bespaart je elk jaar ongeveer 25 liter stookolie of 23 m3 aardgas. Hoeveel je precies kan besparen in jouw woning door het plaatsen van hoogrendementsglas, kan je berekenen met de ‘Calculator Raamisolatie’ van Fluvius.

En wat met je schrijnwerk?

Om een optimaal isolerend resultaat te bereiken, moet ook je schrijnwerk in topconditie zijn.
Zorg er ook voor dat je niet meer opengaande ramen installeert dan noodzakelijk. Een raam dat open kan, veroorzaakt sowieso meer warmteverlies dan een vast raam. Het spreekt voor zich dat alle ramen perfect en zonder kieren moeten sluiten.

Stel dat je wil investeren in hoogrendementsbeglazing, check dan zeker de kwaliteit van je schrijnwerk. Goed, stevig en winddicht schrijnwerk met een goede U-waarde kan je behouden. Kleine beschadigingen kunnen hersteld worden, maar in alle andere gevallen kies je best voor een volledig nieuwe raampartij.

Kies je voor Keller profielen, dan kies je voor uitzonderlijke prestaties!

Als je kiest voor Keller minimal windows®, dan kies je voor de best mogelijke kwaliteit in combinatie met een buitengewoon minimalistisch design. De isolatiewaarden van dit systeem zijn uitstekend. Ze houden de binnentemperatuur op peil en zorgen het hele jaar door voor optimale omstandigheden. De polyamide isolatiestegen, geïntegreerd in het buitenframe, garanderen een thermische onderbreking, waardoor het energieverbruik daalt en je dus kosten bespaart. Bij warme buitentemperaturen houden deze profielen de koele geklimatiseerde lucht binnen. Je kan je trouwens extra beschermen tegen het binnendringen van de warmte door de integratie van een zonwerende beglazing die de binnenkomende warmtestralen van de zon reduceert.

Fotografie freepik.com