Boost je energie met meer daglicht!

Meer daglicht in onze woningen en kantoren heeft onmiskenbaar een positieve invloed op ons gevoel van welzijn. Het heeft een meetbaar effect op onze gezondheid, onze productiviteit en ons leervermogen. Meer daglicht betekent meteen ook een lagere energiefactuur, want kunstlicht kost behoorlijk wat geld. Redenen te over dus om bij het ontwerp van een gebouw rekening te houden met het binnenleiden van zoveel mogelijk natuurlijk licht. We overlopen even de voordelen.

Een gevoel van welzijn en een betere gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat een flinke dosis natuurlijk licht ons gelukkiger en tevredener kan doen voelen en gelukkige mensen functioneren beter. Ze hebben meer energie, lossen problemen beter op en zijn aangenaam om mee samen te werken.

Natuurlijk licht heeft bovendien een positieve invloed op onze gezondheid. Het bevordert onze alertheid, onze gemoedstemming en ons slaappatroon. Een verhoogde blootstelling aan natuurlijk licht verhoogt ons vitamine D- en melatonineniveau wat in verband gebracht wordt met een lager risico op hartaandoeningen en een gezondere slaap.

Verhoging van de productiviteit en het leervermogen

Er is een duidelijk verband tussen meer daglicht en een betere concentratie, een beter kortetermijngeheugen en betere allround cognitieve prestaties. Helder, natuurlijk licht maakt ons alert en zet ons aan tot presteren, terwijl gedimd licht en duisternis net het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Onderzoek toont aan dat de productiviteit met wel 20% kan toenemen wanneer bedrijven overstappen op gebouwen met meer daglicht! Meer daglicht en een mooi uitzicht scoren trouwens hoog op de verlanglijst van zowel werknemers als schoolgaande jongeren. Ook in onze zorgcentra zou meer daglicht een topprioriteit moeten zijn.

Energiebesparend en duurzaam

In de energierekeningen van zowel ondernemingen als particulieren is kunstlicht een niet onbelangrijke kostenfactor. Natuurlijk licht daarentegen is de meest duurzame verlichtingsoptie die er is en bovendien 100% gratis. In een tijdperk waar de aandacht voor het milieu hoog op de agenda staat, is daglicht als energie-efficiënte en duurzame verlichtingsoplossing niet meer weg te denken uit een goed bouwproject. Het optimaal binnenleiden van daglicht moet structureel geïntegreerd zijn in het ontwerp van ieder gebouw.

Conclusie

Glas creëert transparantie, licht en een ruimtelijk gevoel in uw woning of gebouw en geeft je een gevoel van openheid. Tegenwoordig gaat er veel meer aandacht naar het licht in de architectuur en is het een bepalende factor waar rekening mee gehouden moet worden. Want licht bepaalt in niet onbelangrijke mate onze gemoedstoestand, ons welzijn en onze gezondheid.
Bij Group Ceyssens streven we naar glas- en profiel toepassingen die het maximum aan licht van buitenaf naar binnen brengen om zo het comfort van jouw woning of gebouw te optimaliseren.

Doe gerust een beroep op de expertise van de Group Ceyssens om de best mogelijke lichtoplossing voor jouw bouwproject uit te werken!