De levenscyclus van glas.

Glas, een op en top duurzaam product

Tot voor kort was het gekende witte kwartszand een basisgrondstof voor de glasproductie. Het wordt meestal lokaal ontgonnen, zo dicht mogelijk bij de productielijnen. Zo zijn de Kempische zandputten in Mol hier bij ons in de buurt ‘wereldberoemd’ in België.

Maar samen met de toenemende aandacht voor milieu en duurzaamheid evolueerde ook de productietechnieken voor het glas. Samen met het zand zijn nu ook kwalitatieve glasscherven een standaardingrediënt in de glasproductie. Op die manier komt gebruik glas opnieuw in de productiecyclus terecht; cradle to cradle in de industriële praktijk.

Hiervoor is het wel belangrijk dat gebruikt glas op een kwalitatieve en gescheiden manier gerecupereerd wordt. Zuivere glasscherven vinden vervolgens hun weg naar een hele serie producten die bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming zoals super isolerende beglazing, zonnepanelen, isolatiematerialen enz.

Om een optimale recyclage mogelijk te maken sorteert Group Ceyssens alle restglas in drie verschillende fracties: zuiver glas, onzuiver glas en gelaagd glas. De glascontainers worden opgehaald en verwerkt door GRL Glasrecycling uit Lummen die jaarlijks op een geavanceerde wijze tot 200.000 ton afvalglas verwerken.

Of hoe glasscherven van een wegwerpproduct getransformeerd zijn naar een kostbare grondstof.